Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A MAGYAR FÓRUM FELTETTE KÉRDÉSEIT A KORMÁNYINFÓN

Varga Mihály: adózási kérdésekbe nem szólhatnak bele Brüsszelből

SZERKESZTŐSÉGÜNK KÉRDÉSEI AZ ÁPRILIS 11-EI KORMÁNYINFÓN, ÉS A MINISZTEREK VÁLASZAI:


 Az Unió mostani vezetői, és a soros elnökséget ellátó Belgium kormányfője azt állítják, hogy új adókat kéne bevezetni, mert kevés pénz maradt az EU kasszájában.  Mi a magyar álláspont? Ott tartunk, hogy át kell írni az uniós költségvetést?

Varga Mihály pénzügyminiszter: az adózás nemzeti hatáskörbe tartozik, minden brüsszeli felvetést a tagországok mérlegelhetnek. A magyar adórendszer keretei szilárdak, az elmúlt években a munkát és jövedelmet terhelő adókat csökkentették, és a fogyasztást érintő adókból teremtik elő a közkiadások fedezetét.

A Bloomberg információi szerint több uniós kormány támogatja a közös uniós háborús kötvénykibocsátást. Magyarország köztük van-e, és ha terv megvalósul, akkor annak milyen gazdasági következményei lesznek?

Varga Mihály: Magyarország eddig csak előleget kapott abból a forrásból, amihez kezesként hozzájárult, ezért nagy óvatosság kell minden ilyen kérdés megvizsgálásához.

Mennyire tartja hitelesnek a Bizottság elnökasszonyának szavait, hogy ezentúl az uniós, így a magyar gazdák feje fölött nem hoznak döntéseket, amikor évente legalább 50 millió euró uniós forrást kapnak éppen a gazdálkodók bevételét erősen csökkentő műhús és rovaralapú élelmiszerek gyártásával foglalkozó cégek?

Nagy István agrárminiszter: olyanra költeni, aminek semmi értelme nincs, nem helyes. Nap mint nap mást, és sokszor egymásnak ellentmondó dolgokat jelentenek be Brüsszelben. Ezért nehezen tudunk hinni az EB elnökének.Tény, hogy a gazdák fellépése elementáris, és most kapkodnak a vezetők. Ezért is kell június 9-én irányváltást  előidézni Brüsszelben.

Mit várhatunk a lengyel vezetéssel, az ukrán élelmiszerexport korlátozására létrejött magyar-francia szövetségtől, ha éppen Tusk jelentette ki április elején, hogy a lengyel gazdák tiltakozása ellenére beengedi Lengyelországba az ukrán gabonát, csirkét szállító kamionokat?

Nagy István: várjuk ki a végét, mert a szabadkereskedelmi rendelet meghosszabbítása most van napirenden. Magyarország most éppen Szlovákiával szövetkezik ebben a kérdésben. Az EU-s  kereskedelmi megállapodásokban a legnagyobb kárt okozó tétel, a gabona nem szerepel. Amíg a búzát nem akarják szabályozni, addig Magyarország minden körülmények között fenntartja Ukrajna felé a határzárat.



Kormányinfó, Budapest. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j2), mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Nagy István agrárminiszter (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 11-én. MTI/Balogh Zoltán
 
m.a.





-